Back to the 80s

Mellan vänner och mig: Det blev en del prat om färger, och då med inriktning på blå färg. Och även en del snack om gamla goda 80-talet. Nåja, ser man bilder från den gamla goda tiden idag så kan man förundras över hur man klädde sig. Men då på den tiden var det snyggt och trivsamt. Jag hade under samtalets gång nyligen köpt hem garn av blå färg med glitter. Det var tänkt att bli en kofta och den var påbörjad, men i samtalets gång minns jag då en tröja jag hade på gamla goda tiden som just var blå med glitter och jag älskade den. Den var dock stickad och köpt i en affär.

Mitt inköpta garn..
Red Heart Shimmer ett akrylgarn men så mjukt att det känns som bomull.

Det gick åt ca 550 gram och använde mig av virknål 5

Beslutsam repar jag upp det som skulle bli en kofta, med minnet av tröjan etsad i mitt huvud tänkte jag skapa mig fram just min gamla älskade tröja.  Det är just sådant jag blir inspirerad av, en bild, en tanke och sedan sätter jag bara igång. Tröjan jag minns har lång mudd nertill och långa muddar på armarna, v-ringad och blå med glitter i.

Följ med skapandet av frihandsarbetet…

Bakstycket

1. Virka en midjemudd. Min mudd består av 40 luftmaskor, virka så långt som halva ditt omfång runt magen.

2. När mudden är klar, virkar du på första varvet med en fm i varje rand (varv på mudden). Varv 2 och resterande varv virkas med stolpar.

3. Virka ända upp till där armen skall börja. Ta ett måttband och mät din arm, tänk på att inte mäta ända ner då du skall virka en mudd till armen sedan. Jag sparade runt 10 cm. Ta måttbandet sedan över ditt virkade stycke, så lång som armen skall vara så många maskor motsvarar din mätning på stycket.

4. Virka så 2 luftmaska-kedjor utifrån din mätning, till både höger och vänster sida.

5. Fortsätt sedan att virka stolpar ända upp, från armhåla upp till stycket slut mäter min arm runt 18 cm

Framstycket

Virka precis som bakstycket med en skillnad över att du sätter en markering där du vill att V-ringningen skall börja. Minska där första maskan vartannat varv. Hela v-ringningen skall virkas med fm maskor när den är klar (hopmonterad)

Montera ihop båda styckena ihop virka ärmmuddar, på samma sätt som du virkade midjevidden. Sy sedan ihop den på armarna. Jag gjorde mina med en start på 20 luftmaskor. Min egna lapp syddes på i halsen, en extra kul grej!

Och tada… 
Back to the 80s

Torsdagstema – I Like #128

Jag räknar med att gilla denna lika mycket som jag gillade min föregångare från 80-talet.

Tycker du att mina mönster och beskrivningar steg för steg är inspirerande, och vill ni frivilligt hjälpa till att fortsätta att de skall vara gratis och inspirerande  så tar jag tacksamt emot en frivillig slant till mitt PayPal-konto: nett@enkoppkaffe.se

Comments

 1. Thanks for sharing your thoughts on 80-talet. Regards

 2. Vilken fin tröja. 🙂
  Lite glitter i garnet med ser jag, sånt är läckert tycker jag.

  Ja restgarner får man väldigt mycket av kan jag säga, så det är roligt när man kan göra något mer utav dom. 🙂
  Mormorsrutor blir fint i restgarner, eller så farmorsrutor som jag har gjort. Du har inte funderat på att göra en enda stor ruta?

 3. Snygg som tusan 🙂

 4. Snygg!!!

 5. Jättefin 🙂

 6. Ja det är rätt roligt att tänka tillbaka på hur man klädde sig tidigare årtionden. Men då tycker man bara att det är så snyggt 🙂

  Ha en fin kväll!

 7. Blått är verkligen en favoritfärg! Dubbelt snyggt med den färgen! 🙂 KRam

 8. Men vilken läcker!! Älskar den=))

 9. Vilken fin tröja och en härligt blå färg! Jag kan ju inte virka, dessvärre. kramiz

 10. Vilken fin tröja!

 11. Mycket bra och begriplig beskrivning hur du gjorde den fina tröjan. Den är i just den blåa färgen jag alltid har tyckt om. Min mössa och vantarna har ungefär samma färg. Det är väl så, att både du och jag klär i just den blåa nyansen.

  Sv: Billigt och bra var det, Alldeles rätt.

  Kram/Gilla

 12. vilken härlig blå färg!

  tack, är mkt nöjd med min header

 13. Här var det ett vackert 80-tal.
  Härlig färg också 🙂

 14. Åhh vilken härlig färg! Du är så duktig!

 15. Jag är mer för att sticka än virka. Men adressen du skrev till den vita sjalen kommer jag inte in på. Kram

 16. Helt underbart, vilken hantverk! Ja 80-talet det var en härlig period, är glad att jag fick uppleva den i rätt ålder. Nu vill vi se tröjan på också 🙂

 17. åh så fin den blev 🙂 jag gillar blått och så är det dessutom lite glitter i 🙂
  Sv: tack
  kramar

 18. Mycket mycket snugg tröja Jag gillade den skarpt! Helt i mina färger!! ….Latdagar behövsför att samla energi!! kram!

 19. Jepp, back to the eighties 🙂
  Deilig farge,
  Ha en fin dag. 🙂

  http://www.starbear.no/mormor/2014/01/16/det-sner-i-dont-like-men/

 20. Fin tröja, kommer ihåg att jag gjorde sådana tröjor med de var så lätta att göra. Kul att se den igen, man glömmer så lätt vad som var modernt förut.
  Ha en fin dag
  kram Meta

 21. Åh vilken vacker blå kulör. Gillar tröjan. Själv har jag stickat både jackor, koftor och tröjor av olika fason, men numera säger nacken stopp för stickning, men det hindrar inte att jag blir sugen på att sticka när jag ser ett vackert mönster. Blev sugen nu när du visar dina fina alster.

 22. Tycker du är så duktig, med allt som gäller stickning och virkning 🙂
  Kramen♥

 23. Så fin den blev! Den kommer du säkert att gilla, ser härligt mjuk och skön ut! Är imponerad över vad du åstadkommer på fri hand!
  Ha en bra dag!

Speak Your Mind

*