Warning: Use of undefined constant _FILE_ - assumed '_FILE_' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/9/3/enkoppkaffe.se/httpd.www/wp-content/plugins/easygravatars.php on line 14 Gamla runskrifter | En kopp kaffe

Gamla runskrifter

Efter att vi besökte Alvastra kloster åkte vi vidare… Mot Heda kyrka som är byggd i romansk stil i mitten av 1100-talet, bilden gör sig inte rätta här med solen mot kameran. Religiös är jag inte men jag tycker ändå att det är andligt och stämningsfullt med kyrkor och jag fotograferar dem gärna. Jag passade även på att gå in för att känna atmosfären från gamla tider.

Här fick jag syn på något jag aldrig sett tidigare, gamla runstenar är inmurade på kyrkans yttervägg. En aning vackert enligt mitt tycke och smak.

Bild 1 säger: GURGIR. RESDI. KUMBL. DUSI. EFTIR. ANUT. KANP. FADUR. SIN… Borger upreste stenvården efter sin Fader Knut kempe.

Bild 2 säger: HULMSTEIN. REISDI. STEIN. DENA. AUK. BRU. GIARDI. EFTIR. MIUR. FADUR. SIN. IR. BUKI. I. JATUNSTADUM. Holmsten upreste denne sten, och gjorde bo efter Mior, sin Fader, han bodde i Jättestad.

En litet bit bort från kyrkan besökte vi den berömda rökstenen, som är en av Sveriges mest kända runstenar och även den sten som har den längsta skriften på 760 tecken. Stenen tros vara från mitten av 800-talet.. Det ser en aning svårtolkat ut i mina ögon, men dagens invånare då tycker säkert detsamma om vår text idag.

 

Comments

 1. Fantastiskt! Och vilken klok text :mrgreen:

 2. Morsomt med runer. Og noen har jo spesialisert seg i både den eldre og yngre varianten
  Ha en fin kveld 🙂

 3. Verklige häftigt att titta på, jag har aldrig sett runor 🙂

 4. Vad spännande med dessa runstenar! Visst är kyrkor både fascinerande och oftast också mycket vackra! Kramiz

 5. Å vad fint det var där,det ändå skoj attbesöka sånna platser…

 6. Ja man kan undra vad som kommer funderas över när det gäller våra ”skrifter” …
  Kramar**

 7. Vilka vackra bilder! Jag gillar också kyrkor inte minst för deras historia, sedan är ju många väldigt vackra att titta på!

  Nu skäms jag lite, jag har inte sett att du bytt layout förrän nu.
  Fin är det! Jättefint! Nästan lite karamell-mysigt.

  SV: ja visst är det härligt att rensa ut. Sen gjorde det ju inget att köksluckorna var nya = extra fint, å andra sidan var det ju luckbytet som gjorde att jag fick ändan ur, så att säga

  ha en toppenhelg!

 8. jag tycker också om kyrkor och historiska saker
  fina runskrifter
  Sv: vad roligt med först bröllop imorgon och sedan en semesterresa till Turkiet
  önskar dig fina dagar nu
  kramar

 9. Visste inte att du var så duktig på runskrift..Jag hade kartong och som foder frottetyg..Kram!

 10. Helt otroligt. Tänk om stenarna kunde berätta i ord och bild….. Jag skulle sitta på första parkett och lyssna utan (nästan) att andas! 🙂 KRam

 11. Jag gillar kyrkor inte för att jag är speciellt troende utan för att de är vackra och du är duktig som kanläsa runskrift 🙂

 12. Detta var helt i min smak. Tänk att få se runstenar på det viset. Du vet ju att jag också gillar kyrkor utan att vara religiös. Det är ändå nåt visst med dem.

  Sv: Finns det nån som inte gillar att göra fynd? Jag bara frågar. 😆

  Kram/Gilla

Speak Your Mind

*

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud