Hjärtefilt till barnbarnet

Innan barnbarnet anlände virkade jag en filt, jag arbetade fram mönstret själv och satte sedan igång. Blev nöjd med resultatet den var riktigt rolig att virka och kan mkt väl tänka mig att virka flera till framtidens kommande barnbarn. Jag la upp bilden i en av virkgrupperna som jag är med i inne på FB och fick genast en massa kommentarer och gillande angående filten. Sedan dess har jag lovat många att skriva ner mönstret. Så håll till godo, och hoppas att ni fattar mina kråkfötter. Mönstret är nedskrivet i efterhand.

Filten virkas i ett helt stycke även om det kanske ser ut som rutor, givetvis går den även att virka i rutor om man vill blanda färger. Jag har tagit en bild på min kladdbild på hur rutan ser ut. Så ni kan se att från första maskan till den sista är det 42 maskor om man nu vill virka den som ruta. Sedan kan man själv bestämma hur många stolpar man vill ha på sidorna om rutan.

För att virka den i hel som jag har gjort behöver man lägga upp 190 + 2 luftmaskor. Första och andra varvet virkas med stolpar hela varven ut. Därefter virkar du enligt min kladdbild.. dvs, först 2 stolpar.. och därefter enligt min kladdbild. Varje ruta innehåller 2 maskor. Alla inritade fyrkanter är de hål som bildar rutan och hjärtat och där gör man 2 luftmaskor och stolpe i tredje maskan. Hela filten är virkad i stolpar och luftmaskor. Mellan varje ruta har jag 6 stolpar, varje varv börjas med 2 stolpar och avslutad med 2 stolpar. Varje rad på pappret är en virkad rad. Jag har virkat min filt med virknål 2.5, och med bomullsgarn.

Jag har avslutat en kant runt om hela filten utifrån detta mönstret.

Comments

 1. Hej. Det står att du har 6 st mellan varje ruta. Är det egentligen 6+1 dvs 7 st, dvs att 1 m tillhör ”2 lm och en st”?

 2. Vilken fin filt!

 3. Men vilken fin filt! Älskar hjärtan.
  Förstår att fler ville ha chans att göra den där.

 4. Oj, så fint! Tyvärr har jag två tummar i handen så jag för njuta av andras skicklighet! Kram

 5. Du är ju fantastisk på att virka ett eget mönster. Filten kommer att bli uppskattad kan jag tänka mig. Mina barnbarn är alldeles för stora att få såna filtar- Men mina 7 barnbarns barn har fått varsin virkad mormorsfilt när de föddes. Jag vet, att de har blivit omtyckta av mammorna i alla fall. Då har jag stickat bebiströjor till dem också! Tyvärr så bor de flesta i Stockholm, så det är lite för långt att resa att hälsa på dem.

  Kram/Gilla

 6. Så fint…..:)

 7. Men så fin! Kanske provar!

 8. Du är en hejare med virknålen,,Jättefin blev den..Ha en mysig 1:a advent..Kram.

 9. Du är flink och duktig med virknålen.
  Jag hoppas att du har haft en bra söndag!
  Kram!

 10. Jätte fin !!!

 11. Åh så fin 🙂

Speak Your Mind

*