Gallerrutad tunika med bård av blommor och stjärnor

I November 2013 skapade jag mig något nytt och efter den skapelsen så har det gjorts många i mina händer. Den senaste gjorde jag till mig själv i rött med snabb hast för att ha på mig till julafton. Då tog jag mig även tid att fotografera arbetets gång. Så här kommer min gåva till er som virkar.. Hoppas att min beskrivning skall få er att kunna skapa fram en egen.

Jag börjar med borden som skall vara nertill på tunikan. Mönstret skapar en bård med blommor och stjärnor mellan rutorna.

Jag använde mig av garnet ”Himalaya Mercan” och det går åt ca 300 gram, allt beroende på hur lång och bred du vill ha den.

Starta med 12 luftmaskor slut ihop det i en ring med en smygmaska.

Varv 1.. 3 luftmaskor (räknas som en stolpe) virka sedan 23 stolpar runt om ringen.

Varv 2.. 4 luftmaskor (räknas som en dubbelstolpe) 5 dubbelstolpar, 8 luftmaskor, 6 dubbelstolpar 8 luftmaskor osv.. tills du har som bild 1, det är en hel ruta.

Börja sedan med ruta nummer 2 på samma sätt som ruta 1, men nu fäster du på den i varje hörn och mellan de tre dubbelstolparna med ruta 1. Upprepa detta med alla kommande virkade rutor.

Mät sedan denna bård runt din mage / höft dvs där du vill ha den. När du tycker att den passar virkar du ihop de 2 sista rutorna på samma sätt som innan fast då med ruta 1, för att du skall få den rund.

Nu byter jag till en mindre virknål än garnet kräver för att virka fasta maskor runt om, både längst ner och längst upp. Det blir som en stadkant till bården.. (använder bara en mindre virknål just de varven man virkar fasta maskor, som en stadkant)

Byter tillbaka till rätt virknål och virkar nätet. Med start vart som virkar jag på 4 luftmaskor (räknas som en dubbelstolpe) 1 dubbelstolpe i samma maska. Jämnt fördelat sedan därefter 6 luftmaskor, 2 dubbelstolpar, 6 luftmaskor, 2 dubbelstolpar.. osv till du har virkar runt om. I varje varv tar du en start av 4 luftmaskor som är som en dubbelstolpe.

Jag bytte ner mot en mindre virknål var fjärde varv och virkat fasta maskor runt om, på denna röda, har varierat mig på alla jag har gjort, man gör det man själv känns rätt och snyggast i sitt eget tycke och smak.

Mät arbetet på din kropp. När du når armhålan bestämmer du om du vill ha korta armar, eller som jag 3/4 -dels arm. Märk ut där armarna skall börja. Där virkade jag på 60 luftmaskor på varje sida. Jag bytte sedan till den mindre virknålen och virkade fasta maskor runt om, ute på ändan om armkedjan när jag vänder, startar jag med 4 luftmaskor (räknas som en dubbelstolpe) 1 dubbelstolpe i samma maska. 6 luftmaskor 2 dubbelstolpar. Jämnt fördelat mot armhålan, virka vidare över till nästa armhåla och ut mot armens längd.

Allt har nu virkat i ett stycke ihop. Men nu efter att påbörjat armarna virkar vi resten upp i framstycke för att sedan ta bakstycket. Du virkar så långt upp du behöver till halsen. För att sedan göra bakstycket börjar du ute på nederkanten om armen. Virkar uppåt detsamma som framstycket. Betydligt lättare att starta nu, för du virkar bara på och följer mönstret från framstycket. Virka lika långt upp som framstycket.

Sy ihop arbetet upptill, lämna plats för huvudet och halsen så stort som du vill ha den.

Klart!

Helt klart skön och snygg att ha på sig med ett linne under..

7 stycken blev gjorda på 1 månad, nu letar jag efter nya inspirationer.

Som sagt, mönstret är gratis. Tycker du att detta eller nåt av mina mönster och virkning är inspirerande, och vill ni då frivilligt hjälpa till att fortsätta att de skall vara gratis och inspirerande  så tar jag tacksamt emot en frivillig slant till mitt PayPal-konto: nett@enkoppkaffe.se

Comments

 1. Nicoletta Correnti says:

  Tack för den fina beskrivningen på den virkade tröjan med rutorna undrar om du har fotat när du virkar ärmarna vid ärmhålet? det skulle hjälpa..ska försöka i alla fall göra en sån fin hoppas jag lyckas 🙂 mvh Tack♥

 2. Snygg!!!

 3. Jättefin 🙂

 4. En liten slant är på väg…. =)

 5. inte riktigt min grej det där 🙂

 6. God fortsättning vännen!
  Hoppas du har haft en fin start på det nya året och snygg virkning! =)
  Kram Elenor

 7. Tack detsamma 🙂
  Jättesnygg! Får se om det blir någon virkad här då det mest stickas.
  Kram

 8. Jättefina! God fortsättning!

 9. Snyggt och vad duktig du är!

 10. Jag överlåter åt dem som kan att virka dessa fina skapelser! God fortsättning! Kram

 11. Mycket snyggt! Du är väldigt duktig med din virknål! Kramiz

 12. God fortsättning 🙂

 13. Dom är jättefina! Du skulle ju kunna börja sälja. Tradera finns ju 🙂
  Du är superduktig..

  Kramisar

 14. Fina! God fortsätning på det nya året!

 15. God fortsättning på det nya året 🙂

 16. Wow va fina. Så duktig du är. 😮

 17. Då blir den rosa virknålen brännhet!! Kram!

 18. TAck.jag önskar dej ett bra år!!!Fina saker du har gjort Du är så snabb med virknålen,jag undrar har du kollat om den är röd?? Virknålen alltså!!!! Kram!

 19. Sv: God fortsättning på det nya året.. Och samma önskningar som du skrev hos mej.

  Kram/Gilla

 20. God fortsättning. Vad fina dom blev. Kram

 21. Du verkar ju vara proffs på att visa mönster också. Att du kan virka visste jag ju förut.

  Jag har ju också drabbats av virkfebern och håller på med små saker till mina barnbarns barn. Men det ska vara typ födelsedagspresenter, så jag kan ju inte visa alldeles för noga vad jag har gjort. Nåt av mina barnbarn kan ju eventuellt se vad jag har gjort.

  Kram/Gilla

 22. jättefina 🙂 duktig är du
  Sv: önskar dig precis detsamma
  kramar <3

Speak Your Mind

*